Полезно

Истината за фасетите - д-р Николай Николов

Фасети? Едва ли ще задоволите любопитството си, ако отворите тълковния речник. Затова сме се погрижили ние. Ще вдигнем завесата над тази дентална методика и ще отсеем истината, някъде между мита и реалността. Защото фасетоманията днес е факт. Отвсякъде ни заливат красиви холивудски усмивки. Предавяния като "Пълна промяна" и "Смени си усмивката" създадоха идеализирания образ на красивата усмивка. Пациентите днес търсят не само липсата на болка, но и това да изглеждат красиви, да приличат на известни артисти и певци.

Въпросът е - наистина ли е възможно?

Фасетите - защо и как
Фасетите представляват малки люспи, изработени по директен или индиректен метод. Предимствата им са много. Те всъщност представляват една много добра алтернатива за обличането на зъби в коронки. При коронките се налага да се изпилява целия зъб, при което той отслабва и се унищожава доста от зъбната структура. При фасетите това не е така, изпиляването е минимално и засяга единствено външната видима повърхност.
Фасетите се изработват директно или индиректно.
При директния метод фасетите се изработват от фотополимер. Технологията е сложна и трудоемка. Денталните фирми предлагат огромен набор от висококачествени материали с цветове и разцветки, сходни с тези на естествените зъби.
При индиректния метод фасетите се изработват от порцелан. Днес на денталния пазар съществуват множество системи за изработване на порцеланови фасети.

Реално за възможностите на фасетите
Както при всеки метод на лечение, поставянето на фасети също има своите основни показания и противопоказания. Те са решението на проблеми като оцветяване на зъбите поради травма или при умъртвяване на зъбите, а също и при неудовлетворение от цвета на собствените зъби. Фасети се изработват и при вродено недоразвитие на емайла, зъбно изтриване, кариеси, аномалии във формата и положението на зъбите. С фасети се постигат корекции на разстояния между зъбите - т. нар. диастеми и треми.
Противопоказания са вредните нави­ци като скърцане и стискане със зъби, силно разрушени зъби и, разбира се, липсата на добра орална хигиена.
Като недостатък някои специалисти отбелязват факта, че след изработване и циментиране в устата на пациента, цветът на фасетите не може да бъде променян. Но всъщност точно това ги превръща в най-предпочитаната технология в света на естетиката.

Изкуството на изработването
Изработването на фасетите преминава в няколко етапа. Първата стъпка е т. нар. предварителен моделаж - восъчна отливка, точно копие на зъбите на пациента. Той дава възможност да покаже как ще изглеждат зъбите като форма и размери след лечението. Този етап не е за пренебрегване, тъй като реално спестява множество разочарования по отно­шение на вида на бъдещите зъби, а и немалко финансови и времеви ресурси.
След като всичко вече е уточнено, се пристъпва към изпиляване на зъбните повърхности. Предимство на фасетите е фактът, че за тях изпиляването е препоръчително да бъде в минимален обем от зъбна тъкан, в границата на емайла и в дебелина от 0.5 до 0.7 мм. В сравнение - за изработката на корони обемът на изпилена тъкан се движи от 1.5 до 2 и повече мм, особено за изцялокерамичните. Огромно значение придобива и фактът, че днес циментирането или залепването на фасети е достигнало своя апогей. Множество фирми предлагат на денталния пазар лепила, конкретно произведени за фасети. Предвид самата технология, спокойно може да се каже, че именно лепилото за фасети играе най-голяма роля за тяхното трайно използване.
След изпиляването се изработват временни фасети, за да се защитят зъбите от различни въздействия. След като фасетите са готови, те се циментират трайно в устата на пациента. Резултатът е едно сигурно, трайно и високо естетично решение за по-красивата усмивка на пациента.

Няколко думи за годността
Порцелановите фасети имат трайност средно между 5 и 10 години. Някои специалисти споменават по-дълъг срок от порядъка на 15 години. Основният проблем при фасетите е трайното им циментиране за зъбната структура. При спазване на клиничните процедури възможността за разлепване на фасетите е минимална. Разбира се, проблеми могат да възникнат винаги и при такива случаи се препоръчва да се обръщате към вашия дентален лекар за помощ и съвет.
За по-добра и трайна усмивка, при изработени фасети е нужно да се носи шина през нощта, която има за цел запазването на фасетите от вредни навици. Също така, добрата орална хигиена винаги е била определяща за дълготрайността на естетичното лечение. Поради тази причина, при керамичните копрецизна, граничеща с ювелирното изкуство. Включва се немалко материал как­то от зъботехническата лаборатория, така и от денталните кабинети. В Щатите направата само на една фасета струва между 500 и 2000 долара. За България, разбира се, цената е значително по-ниска и тя се определя индивидуално от всеки лекуващ екип стоматолог - зъботехник.

 

И все пак - мит или реалност
Един неоспорим факт е, че дентална медицина се раз­вива с невероятни темпове. От ранните години в развитието на фасетите до сега еволюцията е огромна. В напредналите страни, и особено в Щатите, работата с фасети е вече рутинна. Разбира се, това не е традиционна и лека процедура, и с нея се занимават дентални лекари и зъботехници с подчертан стремеж към естетика и перфекционизъм в работата си. В България фасети се изработват от много години. Про­веждат се курсове, четат се лекции, има издадени множество монографии на чужди езици, както и на български. Стремежът към съвършенство води към постоянно развитие и напредък - само и единствено в полза на красивата усмивка на пациентите. Фасетите вече са утвърден и изпитан факт, способен да даде на всеки красотата, която търси за себе си.
В България изработването на фасети има своите традиции. Немалко дентални лекари и множество зъботехнически лаборатории са подготвени и изработват фасети от висококачествен дентален порцелан. Еволюцията на тази изключителна и ефикасна технология продължава и днес. Няма да сбъркаме, ако кажем, че днес в света на естетика фасетите заемат трайно и непреходно място.
През годините фасетите се наложили като основен козметичен и естетичен стандарт в стоматологията. Тъй като филмовата индустрия придобивала все по-големи размери и влиянието на филмите върху хората било ог­ромно, се увеличавал и броят на пациентите, които се обръщали към своите стоматолози с молба да направят техните усмивки подобни на холивудските звезди. Денталната индустрия започнала да изучава и развива технологията на фасетите.

История на холивудската усмивка
Създателят на фасетите, д-р Чарлз Пинкъс, е зъболекар д-р Бевърли Хилс. Гой се превърнал в лекуващ дентален специалист на множество известни филмови дейци, сред които Шърли Темпъл, Боб Хоуп, Елизъбет Тейльр, Барбара Стануйк, Фрел Астер, Джеймс Диин, Уолт Дисни и Л Гарлънд. Д-р Пинкъс: станал и първия президент на престижната Американ­ска академия по естетична стоматология - една от най-авторитетните организации в света на денталната естети­ка.
Звездните пациенти постоянно питали Пинкьс как да променят своята усмивка за нуждите на филми той трябвало да намери начин да ри това бързо, безболезнено и ефективно, експериментирайки с различни техники, за да задоволи техните очаквания. По това време единственият начин за промяна на зъбите бил чрез тяхното обличане в корони. Следвайки високите очаквания на пациентите си, Пинкъс създал пьрвите фасети от тънък слой порцелан. Началото не било толкова обещаващо. Звездите не ложели да се хранят със своите нови аби и ги използвали само по време на снимки. Фасетите не били свързани към зъбите трайно. Пинкъс свързвал фасетите за зъбите на звездите с обик­новена зъбна пудра. Така всъщност се родила "холивудската усмивка".

За написването на статията са използвани материали от DentalTribune

   « Назад

Избелване на зъбите
Зъбни импланти
Ако вие се забавлявате, докато носите брекети, всички около вас ще се забавляват
Поставяне на зъбен имплант
Как да си мием зъбите
Правилно почистване с конец за зъби
Истината за фасетите
10 мита за брекетитe
10 мита за избелването на зъбите
Как да разпознаем добрия зъболекар
Site ver. 2.0 © 2009 - 2024, Isadent.Net. All Right Reserved. Създадено то SWS