Полезно

10 мита за избелването на зъбите - д-р Росен Велинов

1. Избелването е вредно.
Истината е, че това е един от най-разпространените митове. Трябва да знаем обаче, че избелването не води до трайно увреждане на зъбите и зъбния емайл.

2. Избелването е болезнено.
Съвсем не! При използването на съвременните системи за избелване, не съществува какъвто и да било риск от поява на болка или свръхчувствителност. Важно е единствено да се спазва точната процедура, препоръчана от производителя.

3. Избелването е нетрайно.
Е, зависи какво означава трайност за вас. Между 2 и 3 години е гаранцията, която дават фирмите-производители, при използването на професионални системи за домашно и кабинетно избелване. Дълготрайният ефект зависи и от пациента, и от стремежа му да не консумира оцветяващи храни и напитки в големи количества.

4. Избелването трябва да се извършва на всеки 6 месеца.
Всъщност, това е доста кратък срок, за да се направи контролно доизбелване на зъбите. Обикновено най-безопасната честота за тази процедура е между година и половина и три години.

5. След избелването няма нужда да се  подменят стари пломби или корони.
Напротив! Избелващите гелове не действат върху изкуствените материали. Затова трябва да се подменят всички пломби, корони или мостове във видимата зона на усмивката, в противен случай те ще останат с много по-тъмен цвят.

6. Избелването може да се направи и преди да се лекуват кариесите.
В никакъв случай! Оставените кариеси могат да предизвикат силна болка в съответния зъб по време на избелването.

7. Избелване не се прави, когато ще използваме фасети, защото и с тях можем да променим цвета на зъбите си.
Уви, не! Фасетите са много тънки, почти прозрачни керамични люспи, които не могат да скрият тъмния цвят на зъбите отдолу.

8. Мъртвите зъби не могат да се избелят.
Изненадващо, но могат! За целта избелващият гел се поставя вътре в зъба. Понякога се налага да се отстрани самият причинител на оцветяването (напр. пастата, поставена в каналите) и да се смени с неоцветяващ материал.

9. Избелващите пасти за зъби винаги имат избелващ ефект.
Не точно! Тези пасти съдържат микрогранули или химични агенти, премахващи единствено повърхностните и лесни за отстраняване оцветявания на зъбите (тези от цигарите, кафето, кока-колата).

10. Почистването  на зъбния камък с ултразвук води до избелване.
Промяната в цвета на зъбите става единствено с избелващ агент - водороден прекис (перхидрол), карбамиден прекис, или натриев перборат. Ултразвукът премахва жълто-кафеникавия на цвят зъбен камък, без реално да променя цвета на самите зъби.

За написването на статията са използвани материали от DentalTribune

   « Назад

Избелване на зъбите
Зъбни импланти
Ако вие се забавлявате, докато носите брекети, всички около вас ще се забавляват
Поставяне на зъбен имплант
Как да си мием зъбите
Правилно почистване с конец за зъби
Истината за фасетите
10 мита за брекетитe
10 мита за избелването на зъбите
Как да разпознаем добрия зъболекар
Site ver. 2.0 © 2009 - 2024, Isadent.Net. All Right Reserved. Създадено то SWS