Полезно

Зъбни импланти

Какво представляват зъбните импланти?

Зъбните импланти, използвани от повечето стоматолози са кореново-оформени импланти, което означава, че те са заместители на естествените зъбни корени в зоните на липсващите зъби. Зъбният имплант е изкуствен зъбен корен, който позволява стабилност за изкуствената корона.

Важно е да заместим естествените корени на зъбите така, че да можем да възстановим естетично короните на съответните липсващи. Задържането на зъбните корени в костта осигурява стабилна основа за зъбите, а от друга страна запазва и съответната област от челюстта във функционална годност.

В заключение, костта осигурява стабилност на зъбните корени, а от друга страна зъбните корени запазват костта във функционална и анатомична цялост. Когато по някакви причини се загубят зъби, костта която е поддържала техните корени се стопява и смалява. Този процес се нарича костна резорбция (атрофия). Все пак костта може да бъде предпазена от резорбция чрез заместването на зъбните корени със зъбни импланти. В момента, в който между костта и импланта се създаде здрава връзка, той може да осигури същата функция както естествения зъбен корен: силна основа за отхапване и дъвчене и стимулиране на челюстта за запазване на нейната кост.

Кои са ползите от зъбните импланти?

С възстановяването на зъбната редица с корони, които се носят от импланти, естествената визия и красотата на усмивката се запазват, като и тяханта функционалност. Резултатът е подобрен комфорт и абсолютна увереност когато се усмихвате, говорите или се храните. Ако целите и частичните протези бъдат заменени от корони носени от импланти, подобрението в качеството на живот е още по-осезаемо. Осигурява се възможността за употреба на всички видове храни. Премахва се необходимостта от досадните залепващи средства за протези и се подобрява говора и комфорта.

Запазва се целостта на лицевите структури и техният външен изглед. Предпазвайки от костна резорбция, която нормално би настъпила след загубата на зъби, се запазват непроменени лицевите структури. Това е много важно, когато липсват всички зъби и долната трета на лицето се изменя видимо, ако не са били заменени липсващите зъбни корени със зъбни импланти.

Запазването на добро здраве чрез добро хранене. Хората, използващи протези обикновено имат проблеми с приемането на определени храни, свежи плодове и зеленчуци, което всъщност е компромис с тяхното здравословно хранене.
Не се налага да нарушаваме структурата на ограничаващите дефекта зъби, за да възстановим липсващите. Протезирането на липсващи зъби с традиционните поддържани от зъби "мостове", изискват неминуемо изпиляване или друго нараняване на твърдите зъбни тъкани. Тези изпилени зъбни тъкани никога повече не могат да бъдат регенерирани по естествен път, което скъсява дълготрайността на живот на зъба. Частичните протези имат "куки" или други задръжни елементи върху ограничаващите дефекта зъби. Това често уврежда опорните зъби и може да доведе до тяхната загуба, като резултат от протезирането. Заместените естествени зъби с корони, носени от импланти не ангажират структурата на съседните зъби и по този начин не се нарушава тяхната структура.

Предимство за устната хигиена. Много удобни за почистване са коронките, поддържани от импланти. Те също, както мостовете и коронките, поддържани от естествени зъби изискват старателно почистване с четки и конци.
Елиминира се нуждата от лепила за протези. Когато коронките или мостовете бъдат трайно закрепени за имплантите те съвсем скоро започват да се възприемат като собствени зъби, вие вече няма да имате нужда от адхезиви (лепила) за вашите снемаеми протези.

Ситуацията в устната кухина се възстановява максимално близо до естественото състояние. С възстановяването на липсващата зъбна корона и заместването на зъбния корен с имплант, ние сме в състояние да възстановим функцията на липсващата структура. Това се дължи изцяло на стабилността и силата, с която имплантите се държат в костта и осигуряват комфортен и стабилен дъвкателен процес. В резултат на това нито една от тези структури в устата не се чувства като "чуждо тяло".

Подобрява се чувството за стабилност и сигурност, че зъбите няма да паднат докато се храните, смеете или говорите. Хората, които ползват снемаеми протези често се притесняват, че те могат да паднат докато се смеят, кихат, кашлят или се хранят. От момента, в който имплантите се закрепят в костта, заместващите коронки (конструкции) са стабилно прикрепени за имплантите, вече няма място за притеснение, че те ще паднат.

Колко време издържат имплантите?

Документалните клинични проучвания показват, че имплантите, поддържащи коронките са успешни повече от 30 години. Това са били някои от случаите, при които са използвани импланти с формата на корен и са били следени от близо от началото. Това практически е било решение за цял живот. Стоматологичните импланти са направени да бъдат постоянни, като факторите спомагащи за дълготрайния ефект на лечението са: ежедневните домашни хигиенни грижи и редовните посещения при стоматолога. За сравнение, проучванията показват, че зъба, който поддържа мост издържа 7-10 години, и че частичните и цялостни протези, са функционални за около 5 години.

Случва ли се някога тялото да отхвърли импланта?

Прави се аналогия със случаи на отхвърляне на импланти - вътрешни органи (напр. сърце, бъбреци), което логично води въпроса, дали сходна реакция е възможна със зъбните импланти. Както е споменато по-горе успехът със стоматологичните импланти е много по-висок. Това се дължи отчасти на факта, че имплантите с форма на корени са направени от биосъвместим материал, наричан титан. Титанът се приема добре от човешкия организъм. Титан се използва за ортопедични импланти, като бедрени и коленни стави.

Видове импланти

Костно-гингивалните импланти, които заместват увредена или изгубена кост и гингива (венеца). 

Използват се тъкани взети от друго място, изкуствено създадена (синтетична) кост, колагенова мембрана, създадена от преработка на животински продукти или от титан.

Дентални импланти, които заместват загубени или извадени зъби. Тези импланти се състоят от две части: подвенечна (скрита) и надстройка (открита). Подвенечната част се поставя (имплантира) в костта с помощта на специален набор от инструменти (свредели) и бавнооборотна машина. За целта мястото, където се имплантира, се обезболява със силна упойка и се работи много внимателно.

Съществуват два варианта - веднага да се монтира надстройката (абатмънта) или да се затвори импланта с лигавица и след няколко месеца да се "завие“ абатмънта. След взимане на отпечатък от надстройката - веднага може да се изработи корона в зъботехническа лаборатория. По подобен начин протича и възстановяването на повече липсващи зъби (зъбни редици и цели челюсти).

  

Денталните импланти, които се използват най-често са основно титанови и са с винтова резба. Те са произведени от европейски и щатски производители, които демонстрират на пазара високото си качество и достъпни цени. Надстройките са изработени от титан, но има и от цирконий. С циркониевите надстройки се постига много голяма естетика и незабележимо възстановяване, а това е много важно при възстановяване на фронтални зъби.

Видът на избраната корона или мост зависи до голяма степен от вида на зъба, който се възстановява и свързаните с него естетически изисквания, функционалност, индивидуални и възрастови характеристики - метална корона, металокерамична, циркониева. Съществуват, разбира се, редица причини, които могат да попречат на правилното и дълготрайно имплантиране: тежки хронични заболявания от общ или локален характер – диабет, хипертония, рак, анемия, недостатъчен обем кост и меки тъкани, пародонтит, нелекувано съзъбие и др.

 

   « Назад

Избелване на зъбите
Зъбни импланти
Ако вие се забавлявате, докато носите брекети, всички около вас ще се забавляват
Поставяне на зъбен имплант
Как да си мием зъбите
Правилно почистване с конец за зъби
Истината за фасетите
10 мита за брекетитe
10 мита за избелването на зъбите
Как да разпознаем добрия зъболекар
Site ver. 2.0 © 2009 - 2024, Isadent.Net. All Right Reserved. Създадено то SWS