Полезно

Как да разпознаем добрия зъболекар?

Днес, ако искате да разберете нещо, каквото и да е - от това ремонтирана ли е вече улицата пред дома на баба ви, до въпроса какво ви се яде днес - просто влизате в любимия Google. Затова едва ли има някой, който ще се изненада от факта, че интернет пространството често е критерий и при избора на зъболекар. Съществуват десетки сайтове на клиники, кабинети, форуми, коментиращи техните лечения, пациенти, коментиращи своите лекари, както и лекари, коментиращи пациентите си. Използването на тази информация при търсенето на добър зъболекар е важно, но все още недостатъчно...

Субективно мнение, обективни резултати
Добрата медицина се крепи на три основи: човечност, висок професионализъм и много пари. За съжаление, нещата често не вървят ръка за ръка и пациентът е принуден да лекува себе си под дъжд от компромиси. Ежедневието на търсещия добър специалист човек обикновено преминава в прескачане от кабинет на кабинет и близки срещи с добри и недотам добри професионалисти. Проблемът е там, че пациентът в повечето случаи не е лекар и трудно би могъл сам да прецени какво е най-добро за здравето му.

В днешно време да се отговори на въпроса добър ли е зъболекарят, при който се лекуваме, има ли нужната квалификация и доза човечност, за да се нарича лекар - е повече от трудно и граничи с невъзможното. Защото за един пациент даден лекар може да е най-добрият, а за друг - напротив. Обективен отговор на субективни проблеми трудно може да се даде.
За щастие, съществуват някои отправни точки, които всеки би могъл да ползва в търсене на добрия зъболекар, за да се озове на пътя към успешното лечение и красивата усмивка. И не на последно място, редно е да отбележим, че стъпките към намирането на добрия зъболекар минават преди всичко през намирането на съвестния и мотивиран пациент. В тази комбинация, невъзможни неща за здравето и красотата почти не съществуват.

Нашите предложения за критерии за избор на добър зъболекар

• Добрият зъболекар преди всичко е човечен, с чувство за мяра и уважение към пациентите
Разбира се, едва ли някой би жертвал качеството на лечението си, само заради чаровната усмивка, хумора и свежото излъчване на зъболекаря си. Макар в миналото медицината в голяма степен да е била подвластна на внушението, днес далеч не е така. Хората искат да видят реални резултати, особено в областта на естетичната стоматология, където тези резултати са видими от всички.

• Добрият зъболекар не прави компромиси нито със себе си, нито с пациентите
Какво всъщност означава това? Когато едно лечение трябва да се изпълни по определен начин, с точния материал и по точната схема, то се изпълнява така. Често обаче и двете страни в процеса на лечение (стоматологьт и пациентът) са податливи на компромиси по един или друг начин. И без значение дали лекуваме зъбите си при познат, приятел или напълно непознат специалист - най-важен е добрият резултат.
• "Лекар, който престава да бъде ученик, престава да бъде лекар"
И това не е просто древна сентенция, а ежедневие за добрия дентален специалист. Което означава само едно: непрекъсната квалификация, курсове, конгреси, както и непрекъснато следене на новостите в периодиката и литературата. По този показател съвсем спокойно можете да съдите за нивото на зъболечението в даден кабинет. Закачените по стената дипломи за завършени курсове, лекции и престижни квалификации - това безспорно е добър знак, но не и достатъчен. Лошата новина е, че инвестирането в самоусъвършенстването и следдипломната квалификация е много скъпо и дори недостъпно за мнозина. За щастие, в България се организират редовни лекции от стоматологични организации, някои от които напълно безплатни, така че всеки, който има желание, би могъл да обогатява знанията и подобрява резултатите от работата си.

• Добрият зъболекар инвестира в кабинета и в оборудването си
Стоматологията днес в голяма степен е зависима от технологиите. Ако те не са на нужното ниво, нивото на лечението също спада. Добрите резултати безспорно са съвкупност от познания, техника, добри материали, виртуозно изпълнение и... съвестни пациенти.

• Добрият зъболекар не прави компромиси с материалите за работа
Що се отнася до това, смело може да се твърди, че днес българските зъболекари работят със същите материали, с които работят техните американски, английски или японски колеги. Разбира се, поне онези от тях, които решат и успеят да си го позволят.

• Добрият зъболекар се познава и по добрите пациенти
Пациентът далеч не с маловажен фактор, тихо понасящ, разнообразни дентални интервенции. Крайният резултат от лечението, не на последно място, зависи от мотивацията и степента на съпричастност на самия пациент. И в този случай може би ще е уместно да зададем въпроса и по по-различен начин, а именно: как да разпознаем добрия пациент?!

За написването на статията са използвани материали от DentalTribune

   « Назад

Избелване на зъбите
Зъбни импланти
Ако вие се забавлявате, докато носите брекети, всички около вас ще се забавляват
Поставяне на зъбен имплант
Как да си мием зъбите
Правилно почистване с конец за зъби
Истината за фасетите
10 мита за брекетитe
10 мита за избелването на зъбите
Как да разпознаем добрия зъболекар
Site ver. 2.0 © 2009 - 2024, Isadent.Net. All Right Reserved. Създадено то SWS