Полезно

"Ако вие се забавлявате, докато носите брекети, всички около вас ще се забавляват" - д-р Иван Горялов

Колко струва лечението с брекети?
Този въпрос често пъти е първият, който ми задават много хора, въпреки че е най-правилно да се отговори последно на него. Цената зависи от много фактори: ортодонта и кабинета, който сте посетили; сложността на проблема, който трябва да се лекува; възрастта на пациента; вида на брекетите, които използваме и др. В интернет със сигурност може да се получи представа за цените в различни кабинети в България и чужбина. В нашия кабинет цената на пълно ортодонтско лечение в двете челюсти с метални брекети Alexander е между 5000 и 7000 лева.

Могат ли брекетите да развалят зъбите?
Не, по никакъв начин. Това, което разва­ля зъбите, е лошата хигиена по време на лечението. Затова спазването на отлична хигиена на зъбите и устата е задължително условие за постигане на отличен резултат. Преди да се започне лечението, пациентът специално се обучава как да си мие идеално зъбите с четка и да ги почиства с конец. Това са отделни процедури, които са доста продължителни. Принципът ни е да не започваме каквото и да е лечение, без да сме се убедили, че пациентът спазва отлична орална хигиена. В крайна сметка никой не иска развалени зъби, макар и подредени.

До каква възраст могат да се слагат брекети?
Няма възрастови ограничения за поставянето на брекетите. Моята майка е на 61 го­дини и в момента носи брекети. Разбира се, възрастовата ортодонтия има някои особености, за които е важно пациентът да се информира предварително. Така например при възрастните често се налага след ортодонтското лечение да се извършат прецизни козметично-възстановителни дентални процедури - подмяна на стари пломби и корони, изграждане на изтрити зъби и др. Също така, при възрастни пациенти, активният растеж вече е приключил, така че с брекети можем да движим само зъбите, но не и да влияем на че­люстите. При необходимост от челюстни пре­мествания, може да се наложи ортогнатна хирургия, за да се постигне отличен резултат.

Коя е най-подходящата възраст за ортодонтско лечение с брекети?
Най-подходящият момент е началото на пу­бертета, когато всички постоянни зъби, без мъдреците, вече са поникнали. Това е индивидуално за всяко дете. За мо­мичетата обикновено е между 11 - и 12-го-дишна възраст, а за момчетата  -  между 13-и 14-годишна възраст. Ако лечението започне в този етап на активен растеж, ние можем да въздействаме не само върху зъбите, но и върху челюстите, и да постигнем отличен цялостен резултат, дори и при по-тежки зъбно-челюстни отклонения. Ако детето има вредни навици или по-тежко зъбно-челюстно несъответствие, е добре лечението да започне между 7- и 9-годишна възраст, а понякога и по-рано. В този период се използват различни снемаеми и неснемаеми апаратчета. Това ранно лечение цели да намали проблемите и да подпомогне последващото лечение с брекети за постигане на идеалния резултат.

Колко продължава ортодонтското лечение с брекети?
Продължителността зависи от сложността на случая, възрастта на пациента и съдействието от негова страна. Обикновено лечението с брекети продължава 24 месеца, като само в някои по-сложни случаи е до 30 месеца. За този период е необходимо пациентът да посещава ортодонта на всеки 1 до 3 месеца.

Има ли болка или дискомфорт по време на ортодонтското лечение?
При поставянето на нова дъга и активирането и, се появява известно напрежение и болка, които отминават за около 5 дни. През останалото време зъбите се движат без болка.

Могат ли зъбите да върнат предишната си подредба, след свалянето на брекетите?
Когато лечението е приключило и брекетите бъдат свалени, се правят т.нар. ретайнери. За горна челюст това обикновено представлява подвижно апаратче, с което само се спи. Представете си го като „пижама" за вашите зъби. В долната зъбна редица, от вътрешната страна на предните зъби, се залепва с композит фина дъга от специална многонишкова тел. Правилното носене и поддръжка на ретайнерите са изключително важни за стабилността на захапката и запазването на резултата. Времето за активна ретенция е различно, като зависи най-вече от сложността на лекувания случай и възрастта на пациента.

Има ли значение системата брекети, която ортодонтът използва?
Да. Има изключително голямо значение. Добрите брекети се изработват от качествени материали, по-красиви са, имат голяма ефективност и ефикасност. Важно е да се следват лечебните инструкции на системата брекети, която се използва в конкретния слу­чай.

Каква е разликата при лечението с метални и естетични брекети?
Лечението с естетични брекети (сапфирени, керамични и др.) отнема повече време, поради спецификата на работа с тях. И с двата вида брекети се постига отличен краен ре­зултат, като с металните брекети лечението е по-бързо, а с естетичните - по-скъпо.

Нормално ли се хранят пациентите с брекети?
Да. Вие можете да се храните абсолютно нормално, но като използвате повече ножа и вилицата, за да нарязвате цели плодове, зеленчуци и други храни. Добре е да избягвате някои твърди и лепкави храни.

Често ли пациентите си задават въпроса: „Какво ще си кажат другите за мен, като ме видят с брекети?"
Тук важна е вътрешната победа: „Какво ще кажа аз за себе си?". Ако вие се обичате и харесвате, всички ще ви харесват и обичат. Това е най-красивата част от лечението, защото вие правите нещо за себе си, а не за другите, и вашето мнение е най-важното. Хората виждат вашите емоции и отношение към нещата. Ако вие се забавлявате, докато носите брекети, всички около вас ще се забавляват.

За написването на статията са използвани материали от DentalTribune

   « Назад

Избелване на зъбите
Зъбни импланти
Ако вие се забавлявате, докато носите брекети, всички около вас ще се забавляват
Поставяне на зъбен имплант
Как да си мием зъбите
Правилно почистване с конец за зъби
Истината за фасетите
10 мита за брекетитe
10 мита за избелването на зъбите
Как да разпознаем добрия зъболекар
Site ver. 2.0 © 2009 - 2024, Isadent.Net. All Right Reserved. Създадено то SWS